Soms kun je op een situatie in het nu té boos of té verdrietig reageren terwijl de situatie of de persoon waar je je emotie op richt dat niet verdient. Het loslaten van oud zeer is heel helend maar niet altijd gemakkelijk: "letting go is the hardest asana" wordt wel eens gezegd. En trouwens wat zijn emoties eigenlijk of gevoelens? Het onderscheid daarin was voor mij lange tijd niet helder maar inmiddels is mijn eigen binnenwereld niet meer zo'n vaag landschap maar vooral prachtig en kleurrijk. En doordat ik veel beter afgestemd ben op dat kleurenpalet is het niet meer onduidelijk wat mijn lijf mij heeft te vertellen (the body is wise) eerder interessant en aangenaam om naar te luisteren. Daarom 5 x emoties, om het van een andere kant te bekijken en een hoop tips.
Gevoelens (1)
Gevoel = het voelt licht, het voelt goed, je wordt er blij van.
Gevoel = het voelt zwaar, je wordt er niet blij van, het voelt niet goed.
Het is allemaal voelen. Het is iets kortstondigs, 90 seconden slechts. En het geeft, mits je naar dit gevoel luistert vaak een goede aanwijzing of je iets wel of juist niet zou moeten doen. Je kunt bewust kiezen voor dingen waar je blij van wordt (met inspirerende vrienden omgaan, wandelen in de natuur, muziek maken of muziek luisteren) en bewust minder tijd besteden aan dingen die niet goed voelen (sommige mensen kijken bijvoorbeeld geen nieuws meer of ze zijn gestopt met alcohol).
Brainwave t.b.v. eigen regie
Maar het hoeft niet, bepaalde situaties vermijden of juist opzoeken. Nu ben ikzelf best sensitief en vind ik het erg fijn om bewust te kiezen voor dingen waar ik blij van word en bewust minder tijd te besteden aan dingen die niet goed voelen. Maar het kan dus ook anders. Oké, stel nou dat je er van uit gaat dat 95% van onze gedachten niet waar zijn. En stel nou dat wat we voelen 95% van de tijd is wat we denken… Hee maar dat wat we dachten was niet waar… en als we als uitgangspunt nemen ‘niets heeft betekenis van zichzelf behalve de betekenis die we er zelf aan geven’… hoeveel eigen regie krijg je dan als je je dat bewust bent. Op een gebeurtenis plakken we vaak een gedachte en die gedachte voedt ons gevoel. We maken van een vrij en neutraal gegeven een samenhangend geheel met betekenis, waar wellicht helemaal geen verband of causaal verband bestaat (mogelijk slechts een correlatie) het één veroorzaakt het ander, maar dan alleen en uitsluitend in jouw hoofd.
Emoties (2a)
Emotie = de basisemoties zijn: boos, bang, blij en bedroeft (4 B’s makkelijk te onthouden). Deze doen zich rechtstreeks voor, deze overvallen je. Ze worden dan ook wel de primaire emoties genoemd. Secundaire emoties zijn emoties die door het denken vervormd worden, er zit een verhaal aan vast, iets ouds, meestal gerelateerd aan de kindertijd. Deze emoties zijn langdurig. Ze kunnen uren vol piekeren, slapeloze nachten, weken, maanden of soms zelfs jaren aanhouden. Je moet hierbij denken aan: je afgewezen en gekwetst voelen, verontwaardigd zijn, gefrustreerd, klagen, slachtoffer-gedrag, continu onzeker zijn, depressie, machteloosheid et cetera. Deze secundaire emoties zijn de stoflaag over je basisemoties heen; eens goed boos worden of even lekker uithuilen kan best helend zijn maar je langere tijd machteloos voelen schoont niet op.
Alles is liefde | Alles is angst (2b)
Wat je ook kan doen om niet verwart te raken door ‘is het nu mijn gevoel of laat ik me leiden door mijn emoties’ is een tweedeling maken. Die tweedeling bestaat uit ‘liefde vs angst’. Sommige mensen beweren dan ook dat er maar twee soorten emoties bestaan en anderen hangen er frequenties aan op. Dat zal ik uitleggen. Je zou emoties kunnen relateren aan frequenties. Denk aan een radio station dat al je favoriete liedjes uitzendt die gaan over liefde, dankbaarheid, enthousiasme, blijdschap (hoge frequenties). Dan is er ook een ander radio station met andere, lagere frequenties, daar worden nummers gedraaid die gaan over haat, angst, frustratie, wanhoop en jaloezie. Wat je uitzendt trek je aan... als je in een staat bent van joy trek je meer vreugde aan. Als je in een staat bent van woede, trek je meer rotzooi in je leven aan. Eigenlijk heel logisch.
Emoties zijn ons kompas (2c)
Vooropgesteld emoties zijn ons kompas, met andere woorden ze geven ons inzicht en wijsheid. Maar als het fijne emoties zijn willen we er nog wel naar luisteren, zijn ze minder prettig dan liever niet. Angst is natuurlijk geen slechte emotie als het gaat om ons veilig houden, maar als de angst ons belet om uit de comfortzone te stappen dan zit ‘ie in de weg. Dus je hebt je eigen kompas te leren lezen. En soms is het lastig ‘uitlezen’ want (zoals in mijn geval) zijn mijn emoties wel eens verraderlijk. Ik ben nl. snel enthousiast en pas in tweede instantie ga ik voelen of dat waar ik al ja op heb gezegd wel écht helemaal resoneert met me. Emoties maken duidelijk of we die gedachte voor waar aan hebben genomen of niet. Emoties maken duidelijk wanneer we de gedachte gelooft hebben en deze een overtuiging is geworden, of deze wel klopt met wie we in essentie zijn. Een bruikbaar kompas dus.
E-movere (2d) Maar wat nou als je wordt overweldigd door emoties, als je te boos, te verdrietig reageert, als je je overspoelt voelt? Dan komt die levensfilm of dat eeuwige thema mee, dat is wat je overspoelt als drama-identiteit, dan ben je gaan associëren op het thema en gaan dissociëren van het nu. Dan ben je het drama geworden. Maar dat klopt niet, je bent het niet, je doet het. Je hebt je ermee geïdentificeerd zonder dat je het door had.
Dan is het belangrijk emotioneel heel te blijven. Dat kan. Gelukkig. Jij kunt je energiesysteem zuiveren en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Met andere woorden de emoties nemen het niet over jij neemt het weer over, jij komt weer aan het roer van je eigen levensbus te staan. Door je gevoelens naar buiten te brengen, in de situatie in het nu. Hoe? Ik maak gebruik van technieken waarbij je niet in die loop hoeft. Want het thema helemaal uitkauwen doe je met je hoofd, je vergroot hiermee het drama. Je blijft er dan te veel in hangen en geeft het drama meer betekenis i.p.v. minder. Omdat we zo geneigd zijn in het hoofd te zitten is iets doen wel handig, we willen namelijk het (hoofd)patroon onderbreken. Die actie kan ook inhouden dat je er heel bewust voor gaat zitten: wat geeft mijn lijf aan, wat vertelt het me, wat voel ik in mijn lijf, welke beweging wil het maken, welke behoefte heeft hetruimte? Dat zijn belangrijke vragen. Stel jezelf die vragen. Het woord emotie komt trouwens uit het Latijn, van het woord emovere. Movere betekent bewegen en emovere betekent bewegen naar buiten. Een emotie is dus een beweging naar buiten toe. Een goede Kundalini shake of trillen kan enorm helpend zijn. Maar ook de beweging die je voelt in je lijf uitvergroten. Waarom is dit zo nuttig? Het celgeheugen kan dan loskomen. Ooit heb je de emotie ingeslikt (onbewust omdat er geen ruimte voor was) en deze heeft zich dan ook dikwijls onbewust vastgezet als blokkade in je lijf. Maar als je deze emotie in jezelf toestaat (toelaat als energie) herkent en erkent dan heeft ‘ie de ruimte om uit te kabbelen. Zo lost de energiecyste in het lichaam op en komt er weer ruimte, weer beweging. Dat wat vast zat kan weer stromen.
Denken (3)
Denken = verwarring, mitsen en maren, twijfel, het niet weten. Denken is natuurlijk niet verkeerd en in veel gevallen is het juist heel handig ‘om je hoofd erbij te houden’ (mooie uitdrukking), maar als het denken té bepalend wordt, een toestand waar het hoofd de aanvoerder is met het gezag, in plaats van een toestand waar harmonie is en balans, dan is het lastig stand houden, dan is het hoofd namelijk topzwaar geworden om nog maar te zwijgen van de nekklachten en allerlei andere verkrampingen. Doordat het denken oordeelt in goed en slecht sluit het hart en als het hart gesloten is voel je de verbinding met je ware werkelijke zelf niet meer. Dus kun je niet in FLOW zijn.
Weten (4)
Weten = komt in de buurt van gevoel, maar lijkt meer op intuïtie: ‘het is’. Weten is waardoor je in actie komt (ik sta buiten en oeps ik weet ineens waarom ik de deur nog niet heb dicht getrokken, want mijn sleutels liggen nog binnen). Het weten is breder dan vorm (lichaam en hoofd). In het weten lost de vorm op en smelt je samen met het groter geheel. Daar zijn, in die staat geeft je toegang tot je potentieel, het is de poort naar oneindige intelligentie. In cranio noem je dat 'no mind', er is dan niets wat in de weg staat om bij de zelfhelende kracht uit te komen. Kort gezegd voorbij je ego waar je contact maakt met het Al wat er is. Zo iets als de Cloud. Maar dan nog véél groter. The universe. Infinity, oftewel: liefde, vertrouwen, energie, FLOW. Het is trouwens geen geheim hoe je daar kunt komen, bijvoorbeeld door te mediteren kan dat.
Tot slot de tips (5)
Hierboven staan natuurlijk al veel tips, maar hieronder nog wat
leestips.